Nieuwe alinea

Donorregister
Het Donorregister bestaat in Nederland sinds 1998. In het Donorregister kan iedereen vanaf
12 jaar zijn of haar keuze invullen. Per 1 juli 2020 geldt in Nederland een nieuwe donorwet.
Als u geen keuze invult, staat u in het Donorregister automatisch geregistreed met 'geen bezwaar tegen donatie'.

Noteer in uw wilsbeschikking "mijn wens, voor later" uw keuze, bespreek uw wens om wel/geen orgaan en/of weefsel te doneren met uw dierbaren en leg ze ongeacht uw keuze altijd vast in het donorregister. U kunt ten alle tijde uw keuze wijzigen.


Procedure rondom donatie na overlijden

Donatie vindt plaats na het overlijden. Voordat organen en/of weefsels verwijderd mogen worden voor donatie, moet een arts de dood van de patiënt vaststellen. De arts beoordeelt rondom het overlijden of iemand organen of weefsels kan doneren. Als dat zo is neemt hij/zij contact op met het Orgaancentrum van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Zij raadpleegt het Donorregister om te kijken met welke keuze iemand geregistreerd staat.
De arts bespreekt met de familie wat de keuze is van de overledene. Als er toestemming is, meldt de arts de overledene aan als donor bij het Orgaancentrum. Een donor aanmelden voor donatie gebeurt altijd door een arts of door iemand onder verantwoordelijkheid van een arts. Artsen kunnen het Donorregister bij een overlijden altijd raadplegen, 24 uur per dag en
7 dagen in de week via het Orgaancentrum. De medewerkers van het Orgaancentrum gaan zorgvuldig om met de gegevens van de overledene. De wettelijke richtlijnen rondom privacy worden altijd gevolgd. 

Van iedereen boven de 18 jaar staat een keuze in het Donorregister. Vanaf 12 jaar kan een jongere al een keuze vastleggen.

Wat is orgaandonatie?
Bij orgaandonatie geeft iemand een orgaan aan een persoon van wie het orgaan niet (goed) werkt. Iemand die een orgaan geeft, noemen we orgaandonor. De donor is altijd overleden, tenzij iemand een orgaan doneert bij leven. Dit kan alleen als je een nier of een deel van je lever doneert. 

Wanneer is orgaandonatie mogelijk? 
Orgaandonatie is alleen mogelijk als iemand in een ziekenhuis overlijdt. Dit komt doordat organen zuurstofrijk bloed nodig hebben om geschikt te blijven voor transplantatie. In het ziekenhuis kan iemand die overleden is door een maschine beademd worden. Hierdoor blijft er genoeg zuurstof naar de organen gaan. Orgaandonatie gebeurt als de orgaandonor is overleden. Hiervoor moet eerst de dood vastgesteld zijn.
* De patient wordt hersendood verklaard.
* De stilstand van het hart of de bloedsomloop wordt vastgesteld.

Welke organen kun je doneren?
*Alvleesklier / * Darmen / * Hart / * Lever / * Longen / * Nieren
Wilt u meer weten over orgaandonatie en hoe dit in zijn werk gaat, klik dan
  hier. 


Wat is weefseldonatie?
Weefsel is een groep cellen die dezelfde functie vervullen in het lichaam. Ons lichaam bestaat uit verschillende soorten weefsels, zoals huid, spieren, zenuwen en botten, die elk hun eigen taak hebben.
Bij weefseldonatie geeft een overleden persoon weefsel aan een iemand die dat nodig heeft. Dit heet weefseldonatie.


Wanneer is weefseldonatie mogelijk?

Donatie van weefsels is vaker mogelijk dan van organen. Het maakt daarvoor niet uit of je thuis of in het ziekenhuis overlijdt. In een ziekenhuis of andere geschikte ruimte nemen speciale teams de weefsels uit. Ze volgen hierbij strenge regels.

Als een patiënt is overleden kijkt een arts in het Donorregister om te zien welke keuze is ingevuld. Is er toestemming voor donatie, dan meldt de arts de donor aan bij de Nederlandse Transplantatie Stichting en gaat donatie van start. Alles bij elkaar duurt de weefseldonatie tussen de 8 en 28 uur.


Orgaandonatie na euthanasie
Orgaandonatie na euthanasie vanuit huis (ODEH) wordt in Nederland al af en toe uitgevoerd, omdat veel patiënten en hun naasten liever afscheid nemen in de thuissituatie. Maar deze weg is voorlopig nog niet vrij om te worden opgenomen in de landelijke richtlijn. Dus orgaandonatie na euthanasie vindt vrijwel (alleen) altijd plaats in een ziekenhuis; artsen moeten de organen namelijk snel na de dood uitnemen. De arts betrekt de familie in de gesprekken over donatie na euthanasie. Dit is heel belangrijk omdat de familie zich dan goed kan voorbereiden. De familie moet na de euthanasie binnen 5 minuten al afscheid nemen. Dit komt omdat de donoroperatie meteen na de dood moet beginnen.
Welke organen kun je doneren na euthanasie?

Organen die na euthanasie geschikt zijn voor transplantatie zijn het hart, de nieren, longen, lever en alvleesklier. Weefsels die je kunt doneren zijn: oogweefsel, huid, hartkleppen, bepaalde bloedvaten en bot- en peesweefsel.

Voorwaarden voor donatie na euthanasie

Orgaandonatie na euthanasie kan tot en met ongeveer 75 jaar.


Weefseldonatie na euthanasie
Voor weefseldonatie na euthanasie is geen onderzoek nodig en je kunt dan ook gewoon thuis of elders overlijden. 
Welke weefsels kun je doneren na euthanasie?

Weefsels die na euthanasie kunt doneren zijn; oogweefsel, huis, hartkleppen, bepaalde bloedvaten en bot- en peesweefsel.
Voorwaarden voor donatie na euthanasie

Voor weefseldonatie mag je niet ouder dan 86 jaar zijn.

* De huisarts kan je meer vertellen over de voorwaarden om te doneren

* Of donatie mogelijk is, hangt af van je medische conditie, de conditie van je organen en weefsels
    en welke ziekte je hebt. 

* Soms kunnen uiteindelijk niet alle organen en weefsels getransplanteerd worden. De arts kan dit pas
    na het overlijden met zekerheid beoordelen.

* Je mag op elk moment het verzoek om orgaan- en/of weefseldonatie intrekken.
* Je kunt na het doneren van orgaan en/of weefsel gewoon worden opgebaard.


Share by: