Crematie
Cremeren (van het latijnse "cremare") betekent 'verbranden'.
Er is een toename van het aantal crematies in Nederland. Daar hebben mensen uiteenlopende redenen voor. Sommige mensen ervaren het definitieve als prettig, of vinden het schoner en sneller. Ook is cremeren meestal goedkoper dan begraven. Er is geen grafmonument nodig en er hoeft geen onderhoud gepleegd te worden. Ook hoeven de grafrechten niet telkens verlengd te worden.


Wat gebeurt er bij een crematie?

Een crematie - de verbranding van het lichaam van de overledene - vindt plaats in een crematorium. Vaak wordt voorafgaand daaraan een uitvaartplechtigheid gehouden. Die plechtigheid kan in het crematorium plaats vinden, maar dat hoeft niet.

Het verbranden vindt altijd plaats op de dag dat de overledene naar het crematorium
gebracht wordt en overledenen worden nooit samen verbrand. Dat verbiedt de wet 'Het besluit op de lijkbezorging'.

Als de uitvaartplechtigheid in het crematorium plaats vindt, dan wordt na afloop daarvan de overledene naar de ovenruimte gebracht. De directe nabestaanden kunnen - als zij dat willen en van te voren hebben aangegeven - bij het invoeren van de overledene in de oven aanwezig zijn.

Om invoer in de oven mogelijk te maken moet de overledene in een kist liggen of gewikkeld in een lijkwade op een opbaarplank. Niet alle materialen en typen kisten zijn geschikt voor verbranding. Ik informeer u hierover  bij het kiezen van een uitvaartkist.

Voordat het invoeren in de oven plaatsvindt, wordt er een steentje met een uniek nummer op de kist gelegd. Dit nummer komt overeen met het nummer dat de overledene in de administratie van het crematorium heeft. Het steentje verbrandt niet en is na de verbranding in de as aanwezig. Zo wordt voorkomen dat verwisseling van de as optreedt. Voor een crematie wordt de oven voorverwarmd tot zo’n 800 graden Celsius. Tijdens de verbranding loopt de temperatuur op tot zo’n 1100 graden Celsius. Een crematie duurt gemiddeld zo’n vijf kwartier.

Na de verbranding worden de as van de overledene en andere overblijfselen (identificatiesteentje, metalen) verzameld. In de as bevinden zich dan nog stukjes bot. De as wordt naar de asverwerkingsruimte gebracht om af te koelen en om vermalen te worden tot een poeder. Daarna wordt de as in een asbus bewaard. De as van een volwassene weegt zo’n 2,5 tot 3 kg.

De crematie-as wordt gedurende minimaal één maand door het crematorium bewaard. Dat schrijft de 'Wet op de lijkbezorging' voor. Daarna krijgt de opdrachtgever de beschikking over de crematie-as en kunnen de nabestaanden er bestemming aan geven.

In de wet is geregeld dat de as minimaal een maand door het crematorium wordt bewaard.
Daarna krijgt de opdrachtgever de beschikking over de crematie-as en kunnen de nabestaanden er bestemming aan geven.

Wat te doen met de as

Verstrooien
Soms zien nabestaanden in het
verstrooien een mooie symboliek, vooral als dat gebeurt op
een dierbare plek. Sinds enkele jaren is verstrooien overal in Nederland toegestaan mits u toestemming heeft van de eigenaar van de grond. De as van de overledene kan ook worden verstrooid op een strooiveld bij het crematorium. Het Nationaal verstrooiterrein "Delhuyzen" op de Hoge Veluwe bij Arnhem is ook een zeer geliefde plek. Een gebied van 80 hectare vol bos en heide. Maar het is ook mogelijk om as op zee of vanuit de
lucht uit te strooien.
Zie hiervoor ook onder rubriek "inspiratie".

Bijzetten
Als u kiest voor het
bijzetten van de as dan kunt u denken om in speciaal aangelegde tuinen een plaatsje te kiezen om de asbus in een sierurn boven de grond te plaatsen.
Tevens bestaat de mogelijkheid om de asbus te plaatsen in een
urnengraf. Op het graf kan een gedenkteken worden geplaatst.
De asbus laten plaatsen in een
bestaand graf behoort ook tot de mogelijkheden.
Maar er wordt ook vaak gekozen om de asbus in een sierurn bij te zetten in een
colombarium, urnenmuur. In de nis is naast de urn ruimte om iets van persoonlijke aard neer te zetten.

Sierurn of gedenkartikelen om de as in uw directe omgeving te bewaren
Een urn hoeft niet niet groot te zijn, er zijn ook fraaie kleine varianten. Ook kunt u overwegen om de as onder de nabestaanden te verdelen in een eigen gedenkartikel.
Versmelten van de as van een dierbare in een reliek van massief glas is de de laatste jaren zeer geliefd. In een assieraad kan een symbolische hoeveelheid as van uw dierbare worden bewaard.
Een sierraad leent zich er ook heel goed voor om iets in te laten graveren of een vingerafdruk op aan te brengen.


Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om iets met de as te doen.
Zie hiervoor ook de sub pagina's onder de rubriek "inspiratie".

Hieronder kunt u op de foto's klikken voor meer beeldmateriaal van de locaties van Crematoria Twente
                      - Enschede (tevens buiten locatie) - Oldenzaal - Borne - Almelo (tevens buiten locatie)
                                                                                        En crematorium Hardenberg

Share by: